Posturile de televiziune MBC, N4 și TVC 21, suspectate că difuzează filme piratate


Posturile de televiziune „MBC”, „N4” şi „TVC 21” vor trebui să prezinte, în termen de trei zile, contracte sau acorduri asupra mai multor filme sau producţii cinematografice. Acestea sunt suspectate că nu dețin contract de drept pentru difuzare, după ce la Consiliul Coordonator al Audiovizualului au fost depuse mai multe demersuri.

Astfel, compania ”Sony Pictures Television” a sesizat CCA despre încălcarea drepturilor patrimoniale asupra operei audiovizuale „House of Cards” de către postul de televiziune „MBC” din Republica Moldova.
De asemenea, compania ”SMG Moviel Limited” a informat că postul de televiziune „N4” a difuzat mai multe filme şi a depăşit termenul stabilit în contractul încheiat de ”SMG Moviel Limited” şi „Selectcanal TV” SRL. 
În același timp, ЗАО „Синемоушн Групп” a solicitat verificarea legalităţii difuzării de către postul de televiziune „TVC 21” a operei audiovizuale „Нулевой километр” (o sesizare la acest subiect a parvenit şi din partea Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale”).
În cadrul discuţiilor, membrii CCA s-au arătat alarmaţi de faptul că foarte multe posturi TV difuzează filme sau alte producţii cinematografice fără acoperire contractuală. 
În acest sens, CCA va solicita, la începutul anului viitor, contractele pentru operele audiovizuale achiziţionate, pentru că problema respectării dreptului de autor şi drepturilor conexe de către radiodifuzori este una complexă, iar la Consiliu au parvenit mai multe sesizări la acest capitol.